Translate

torsdag 7 mars 2013

Funkar syrgasbehandling vid autism?

Hyperbar syrgasbehandling nämns ofta vid autism. Jag har tidigare inte vetat vad det är, mer än att det sker i tryckkammare. Jag vet fortfarande inte så mycket, men jag såg denna studie:

http://www.barnmedautism.se/behandling/tryckkammarbehandling/studie-hbot/

Jag kan inte låta bli att kommentera, fastän jag inte orkar läsa hela studierapporten. Jag ju statistiker och har jobbat med kliniska prövningar under många år, så jag förstår en del av det. Har själv räknat fram resultatet i flertalet studier. Jag läste detta:

"Efter 40 hyperbar sessioner visade ingen grupp statistiskt signifikanta förändringar i genomsnittliga plasmanivåer GSSG, vilket indikerar att den intracellulära oxidativa stressen verkar opåverkad av någon av behandlingarna. I båda grupperna såg man något förbättrade snitt CRP, där de största förbättringarna observerades hos barn med initialt högre CRP."

Man såg alltså ingen effekt på blodnivåerna av GSSG. Och medelvärdena på CRF blev lite bättre, men inte signifikant. Sen gjorde man något som de förklarar dåligt.

"När alla 18 barn sågs över märktes en signifikant förbättring i CRP (p = 0,021)."

Va, "sågs över"? På engelska (ser man om man klickar i länken) används ordet "pooled". Jag som är statistiker och statistisk programmerare fattar inte vad de menar. Vad har det gjort med värdena? Jag antar att de menar att de tittade på variationen för varje individ. Att man tittat hur mycket varje person förbättrat sig, och inte på medelvärdena. Så hade jag gjort.

Och när de skriver att ökningen är signifikant, så undrar jag hur mycket CRP förbättrades. Var det kliniskt relevant? Dvs var förbättringen stor eller liten? För även en liten förbättring som kanske inte märks för individen, kan vara signifikant.

Sen så skriver man att föräldrarna i behandlingsgruppen såg effekt av behandlingen. Men så blir det ju alltid när man frågar föräldrar som deltar i öppna studier. Om man tagit sina barn till 40 (!) behandlingar, är man mer benägen att säga att ens barn blivit bättre, än om man inte gjort det. Det handlar inte om att man misstror föräldrar, eller tror att de ljuger. Det är bara så vi människor funkar. Har man investerat pengar och tid i något, så är man mer benägen att tro att det funkar. Det gäller även mig och kostomläggning, så klart.... ;)

Men det verkar åtminstone som att behandlingen är säker, dvs inte skadlig. Alltid nåt.

Personligen - om jag ska ta mitt barn till 40 behandlingar som jag själv betalar dyra pengar för, så vill jag se stoooor effekt. Och jag vill veta att den verkligen finns innan vi börjar. Och att effekten inte kan fås på annat sätt. Att effekten stannar och inte försvinner efter ett tag (om den finns alltså). Hur ser det ut om 3 år för dessa två grupper barn? Om 10 år?

Så sammanfattat: De behöver göra betydligt bättre studier, innan vi vet om denna behandling funkar eller inte. "Gör om, gör rätt!" En bättre studie alltså.

Jag skull aldrig få för mig att testa detta i nuläget. Inte en chans faktiskt.

Och jag vill citera Neuropedagogen (Sussie Olofsson) om detta, när jag påpekade delar av ovanstående för henne:

"Genom att ge barnet höga doser med omega-3 och dagliga och roliga lek- och fritidsaktiviteter som bjuder på motstånd i rörelsen samt hopp-, snurr- och gungrörelser så ökar syresättningen i blodet och då slipper du de 40 behandlingarna som kostar så mycket! För de pengarna kan ni prova på många och givande lek- och fritidsaktiviteter."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar